Ilmanlaadun UFP seuranta

Ultrapienien hiukkasten (UFP) seuranta kaupunki-ilmassa on tärkeää yleisen terveyden ja ympäristön suojelemiseksi. Ultrapieniksi hiukkaksi kutsutaan ilmassa leijuviaa hiukkasia, joiden läpimitta on alle 0,1 mikrometriä. Näitä hiukkasia muodostuu useista lähteistä kuten ajoneuvojen päästöistä ja erilaisista teollisuuden prosesseista. Pienen kokonsa vuoksi nämä hiukkaset voivat helposti tunkeutua syvälle keuhkoihin ja päästä jopa verenkiertoon, aiheuttaen merkittäviä terveysriskejä. Pitkäaikaisen altistumisen UFP:lle on todettu olevan yhteydessä hengityselin- ja sydän- ja verisuonitauteihin, haitallisiin vaikutuksiin keskushermostossa ja jopa syöpään. Haavoittuvat väestöryhmät, kuten lapset, vanhukset ja henkilöt, joilla on jo ennestään terveysongelmia, ovat erityisen suuressa vaarassa. Terveusvaikutusten lisäksi ultrapienet hiukkaset voivat vaikuttaa ympäristöön, edistäen ilmastonmuutosta ja heikentäen ilmanlaatua.

Maailman terveysjärjestö (WHO) korostaa ultrapienten hiukkasten (UFP) seurannan tärkeyttä, jotta niiden terveysvaikutuksia ymmärrettäisiin paremmin ja niiden haittavaikutuksilta voitaisiin suojautua paremmin. Myös Euroopan unioni (EU) on suositellut UFP seurannan sisällyttämistä ilmanlaadun seurantaverkostoihin kansanterveyden suojelemiseksi, ja ohjaamaan poliittista päätöksentekoa. Hyvin toteutettu UFP seurantaverkosto mahdollistaa päästölähteiden identifioinnin ja päästöjen lieventämisstrategioiden arvioinnin. Kehittyneet UFP-seurantateknologiat, kuten Pegasor PPS-G2 ja Pegasor Airam, tarjoavat reaaliaikaista dataa, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin saaste-episodeihin ja arvokasta tietoa päätöksenteon tueksi. Myös yleinen tietoisuus ultrapienten hiukkasten riskeistä paranee kun tarkkaa ja ajantasaista tietoa ilmanlaadusta on saatavilla.

Ultrapienten hiukkasten (UFP) seuranta kaupunki-ilmassa on olennainen osa kansanterveyden ja ympäristönsuojelua. Ymmärtämällä ja hallitsemalla UFP-pitoisuuksia WHO:n ja EU:n suositusten mukaisesti sekä hyödyntämällä kehittyneitä mittaus- ja seurantaratkaisuja, kuten Pegasorin tarjoamia UFP-sensoreita ja -laitteita, voimme luoda terveellisempiä, turvallisempia ja kestävämpiä kaupunkiympäristöjä nykyisille ja tuleville sukupolville.

Lisätietoja

Maailman terveysjärjestö (WHO):

Euroopan Unioni (EU):